WANNEER ZIJN ALGEMENE VOORWAARDEN OP WEBSITE VAN TOEPASSING?
Algemene voorwaarden zijn volgens de wet alleen van toepassing als is voldaan aan de informatieplicht. Hoofdregel daarbij is dat de voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst zijn overhandigd. Maar hoe zit het nu als de algemene voorwaarden op de website staan? Gelden die dan ook?
De informatieplicht is geregeld in boek 6 van het Burgerlijk Wetboek, artikel 234. Meer informatie over de informatieplicht vindt u in een eerdere blog. Voor algemene voorwaarden die, zoals de wet het noemt, “langs elektronische weg” ter beschikking worden gesteld, gelden enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zoals:
De wet maakt verder onderscheid tussen de situatie dat de overeenkomst op elektronische wijze (via internet) tot stand komt, en de situatie dat de overeenkomst offline tot stand komt.
De overeenkomst komt tot stand via internet.
Wanneer de overeenkomst via internet tot stand komt, u verkoopt bijvoorbeeld spullen via een webshop, gelden de volgende aandachtspunten:
De overeenkomst komt offline tot stand.
De wet bepaalt dat, wanneer de overeenkomst offline tot stand komt, de klant expliciet toestemming moet geven voor kennisname van algemene voorwaarden via internet. Dat dient te gebeuren door aan de klant, bijvoorbeeld in de offerte of de overeenkomst, bekend te maken waar van de algemene voorwaarden op elektronische wijze kennis kan worden genomen. Het vermelden van een algemeen websiteadres is niet voldoende, dan moet de klant nog zoeken naar de voorwaarden. De juiste link moet worden genoemd, die direct toegang geeft tot de voorwaarden. Ook dient te worden vermeld dat de voorwaarden op verzoek langs elektronische weg (bijv. via e-mail) of op andere wijze zullen worden toegezonden. Er zijn immers mensen die geen internet hebben! Zeker wanneer u met consumenten zaken doet, is dat iets om rekening mee te houden.
De klant moet expliciet akkoord gaan met het op elektronische wijze beschikbaar stellen van algemene voorwaarden, het veiligst is daarom daarvoor apart te laten tekenen. Wanneer u alleen laat tekenen voor akkoord met de overeenkomst en de algemene voorwaarden, kan de klant later zeggen: Ik heb niet bedoeld aan te geven akkoord te gaan met kennisname van algemene voorwaarden via internet.
Vragen.
Wanneer u naar aanleiding van dit blog meer wilt weten over het gebruik van algemene voorwaarden, kunt u contact opnemen door te bellen naar 06 -338 24 563, of door een e-mail te sturen naar info@groenenboomadvocaat.nl.